Sunday, October 18, 2009

Folksonoomia võlud ja valud (6. Loeng)

Selle nädala loengu teema ehk Folksonoomia on minu jaoks täiesti uus. Olen küll erinevatel saitidel sildide pilveid näinud ja hetkeks mõelnud, et huvitavalt tehtud on, kuid rohkem ei olnud mul folksonoomiaga kokkupuudet.
Kuna üks saitides, kus ma sellist pilvi nägin oli mingi sotsiaalvõrgustik, kus inimesed tahtsid saada paremaks - ehk võtta kaalust alla või saada üle ühe oma negatiivsest harjumusest, siis tahtsin selle veebilehe leida. Mäletan, et just need asjad millest inimesed tahtsid vabaneda oli pilve kujul, ehk see mida kõige rohkem inimesi häiris - oli suurema fondiga. Google's kirjutasin fraasi : 'how to fight fear'. Tõsi küll, esimene link ei olnud see keskkond - vaid näitas mingi artikli - ja selle artikli lõpus oli autori palve - hääletada selle artikli eest Diggis või lisada bookmarkidesse Delicious keskkonnas. Kuna ma nendest kahest kuulsin esimest korda täna, siis on see piisavalt hea tõestus, et need keskkonnad on toimivad ja populaarsed. Kolmandaks võimaluseks selle artikli all oli ka www.stumbleupon.com, mis pakub Firefoxi plugini, mille kaudu soovitakse linke, kasutaja enda poolt surfitud veebilehtede temaatika alusel.
Viie minutiline uuring näitas, et võib täitsa huvitav olla - Stumble nupu vajutamisega lehed vahetuvad - natuke sarnane teleri puldiga kanaleid vahetamisega - nii et kulutasin aega vaatamisele kuidas teha raamatu salajaks jura hoidmise kohaks, kuidas teha kuubi seebimullidest ja vaadanud riikide lippe nende värvides. Nii et kui aega on palju, ja ei tea kuidas veeta - täitsa sobilik . Ja loomulikult on stumbleupon'ist on võimalik teha linki twitterile. Mida ka tegin. Selle kõige valguses aga hakkasin mõtlema, et tänapäeval oleks KGB'l palju lihtsam toimetada - natuke googlemist ja surfamist - ja inimese toimik ongi valmis (tean et offtop, kuid sellised mõtted tekkisid). Halvasti toimiva folksonoomiat ei õnnestunud leida.

No comments:

Post a Comment