Sunday, November 15, 2009

Eclipse Public License (Loeng 11)

Vaba litsents, millest mina kirjutada tahaks on EPL ehk Eclipse Public License. Sellest litsentsist sain ma teada tänu Symbian opsüsteemi avatud koodiga platvormiks muutmisele.

Esimeseks küsimuseks on miks üldse Nokia on otsustanud minna Symbianiga üle vabavaralistele põhimõtetele?
Esiteks, see on kindlasti vastuseks Google Android'ile, mida arendatakse vabavara Apache litsentsi all. Teiseks, püütakse tuua Symbian arendamist uuele tasemele.

Miks siis just EPL oli eelistatud litsentsiks?
Peamine erinevus GPList seisneb selles, et koodi täiendused on eristatavad esialgsest koodist ja nende teostajad võivad litsentseerida neid kasutades piiravama süsteemi - ehk need võid vabalt hoida kommertslitsentsi all. See asjaolu soosib EPL koodis baseerituvate uute moodulite tegemist ettevõtete poolt, kes saavad nende poolt tehtud täiendused konkurentsi eelisena ära kasutada.

Mis on siis EPL ajalugu?
EPL oli spetsiaalselt kirjutatud Eclipse Foundation'i jaoks. See litsents baseerub CPL (Common Public License) peal, kuid on sisse viidud muudatused, mis puudutavad litsentsi rikkumist. Viimaseks on versiooniks on EPL 1.0 mis on ka ainuke välja lastud. EPL on OSI (Open Source Initiative) poolt heaks kiidetud, mis tähendab, et EPL vastab OSD-le (Open Source Definition): litsents ei keela ühtegi poolt tarkvara müümist võib üleandmist, lubab tarkvara levitamist nii lähtekoodina, kuid ka kompileerituna, peab lubama koodi modifitseerimist ja tuletatud koodi.
Nagu üleval on märgitud, koodi täiendused on edastatavad nende loojate poolt valitud litsentsi all, kuid koodi osad, mis oli algselt EPL-all peavad olema edastatavad ka EPL-iga. Nagu GPL-iski peab modifitseerimiste autor olla selgelt märgitud.
EPL'i all olev kood ei ole GPL koodiga ühilduv. See tähendab, et koodis, mis on litsenseeritud EPL all ei tohi kasutada koodijuppe, mis oli välja lastud GPL-all.Ja vastupidi GPL projektides ei saa kasutada EPLi koodi.
Peale Symbian Foundation EPLi kasutatakse muidugi Eclipse.org projektides, Mondrian (OLAP server kirjutatud Javas), code.intuit.com (open source community).

Muide, googlides leidsin huvitava lingi, kus saab vaadata debatti teemal, milline Litsents on parim EPL, GPL või BSD: http://fosslc.org/drupal/node/523

No comments:

Post a Comment