Sunday, November 29, 2009

Kuidas saada Symbian platvormi "kaastöötajaks" (13. Loeng)

Nagu meie õppejõud meile lahkelt lubas, võib blogis keskenduda ka ainult ühe projekti arendus protsessile, ning jätta võrdlus vahele. Nii et mina otsustasin võtta luubi alla Symbian platvormi arendamist. Iga üks kes tahaks Symbiani projektis kaasa lüüa peaks alustama järgnevalt lehelt http://developer.symbian.org, kuhu on kogutud kõik info arendamise protsessi, kasutatavate vahendite ja tehnoloogiate kohta. Lehel võib leida wiki't, dokumentatsiooni, foorumit ja muud kasulikku.

Nagu aimata võib kasutab Symbiani arendamine turu mudelit. Symbiani "turu" keskel on Symbian Foundation, kes mängib tuumikgruppi rolli.Et võtta turult ainult parimad jooned, ja teha koostööd võimalikult effektiivsel on vaja ka natuke juhendamist. Juhendite seast on leida ka mailing listi ja foorumite etiketti
ning nõuanded kuidas olla väärtuslik kogukonna liige.
Nt pannakse paika kogukonna rollid:
-paketi omanik (package owner) - isik, kes koordineerib ja aitab kaasa arendajaid ja kasutajaid vastava paketi raames.
-kaasalöölja (contributor) - isik, kes panustab platvormi arendamisele.
-adopter(?) arendaja (developer) - igaüks, kes kasutab Symbiani seadmete platvormiks või rakenduste arendamiseks.

Symbian on innustatud Eclipse Developement Processi poolt, millel on kolm põhitunnust- ta on avatud, läbipaistev ning allub haritlaskonna valitsusele(meritokraatia).

Kaasalöömist võib eristada järgmiselt:
Probleemid - kui on leitud probleem Symbiani platvormiga - sellest rääkimine.
Võimalused - kui on mõtted, kuidas teha midagi uut või paremat oma ideest teatamine.
Lahendused - bug fixidest kuni lähtekoodini.

Arendamisprotsessi alused on järgmised:
Arendaja viib ennast kurssi Symbian Foundation koodiga ja koodistandarditega. Symbian platvorm on jagatud pakettidesse. Arendaja valib endale paketti ja arutab potentsiaalsed paketi muudatused paketi omanikuga. Koodi checkinimine toimub kasutades SCM Mercurial. Täpsemad sammud sõltuvad sellest, kas "panus" on bug fix, extension, enhancement või innovatsiooni projekt.

Nagu oli mainitud eelmises blogipostituses kõik kood, mida kaasalööjad panustavad Symbiani jaoks peab olema EPL litsentsi all.

No comments:

Post a Comment